De afsluiter van deze
bier adventskalender is natuurlijk niet te missen! Deze klassieker is kerst in een
glas, oftewel een vloeibare kerst. Dit is alles waar Belgische brouwerijen goed
in zijn en waarom ze over de hele wereld te vinden zijn. Een licht zoetig, verwarmend
en smaakvol bier om samen af te tellen naar kerst en uit te kijken naar een
nieuw jaar, waar we hopelijk meer dagen samen kunnen proosten in café. Wij
wensen jullie allemaal hele fijne kerstdagen en kunnen niet wachten om, in
goede gezondheid, weer mooie momenten te kunnen delen!
Nu kerst dichterbij
komt kunnen we echt gaan aftellen met deze Witte Kerst van Jopen uit Haarlem.
Jopen is een van de eerste brouwerijen in Nederland die experimenteerde met
bierstijlen en is daarom een van de grondleggers van craft beer in Nederland te
noemen. Dit bier is, zoals de naam al doet vermoeden, een witbier, maar wel een
stevige van 7,5%. Kruidiger en voller dan een standaard witbier. Ondanks de naam zal een witte kerst er helaas niet in zitten dit jaar.
Deze dinsdag voor
kerst voegen we een nieuw land toe aan deze bier adventskalender: Kroatië! Ook uit
Oost-Europa komen mooie bieren en deze Imperial Hazelnut & Toffee Stout van
The Garden Brewery is daar een voorbeeld van. Deze imperial stout is rijk en intens
van smaak, met een notige en toffee-achtige zoetigheid.
Vandaag hebben we
een bier van Founders uit de Verenigde Staten. Deze brouwerij staat al
jarenlang bovenaan in allerlei ranglijsten met hun bieren en is inmiddels een
gevestigde naam. Dit bier is een gose, een herondekte bierstijl die is ontstaan in Duitsland. Door het mineraalrijke water rond de stad Goslar werden de bieren
die daar vandaan kwamen wat ziltiger. Tegenwoordig wordt er wat zout aan
toegevoegd, vaak in combinatie met fruit(soorten). Ook heeft het bier
tegenwoordig vaak een licht zuurtje, zoals hier ook het geval is.
Deze zaterdag is
het tijd voor een wat donkerder bier van De Dochter van de Korenaar uit
Baarle-Hertog in België, omringd door Nederlands grondgebied. Waar de meeste
Belgische brouwerijen traditionele bierstijlen brouwerijen, was deze brouwerij
een van de eersten die verder durfde te denken dan de bekende stijlen. Dit bier
is een mix tussen een quadruppel en een stout, waar geroosterde mout voor de koffie en chocolade
tonen zorgt en de licht gebrande mout voor gedroogd tropisch fruit. Een bier om
rustig van te genieten.
Vandaag is het weer tijd voor een donkerder bier. Dit is een porter waar chocolade en karamel
duidelijk de overhand hebben van de brouwerij Pühaste uit Estland. Een bierstijl dat wellicht niet iedereen gewend is, maar wat wel erg bijzondere smaken samenbrengt.
De geroosterde mout draagt bij aan de roastsmaken in het bier.
De bierstijl van
vandaag is een saison. Een traditionele bierstijl uit België die oorspronkelijk
in de winter gebrouwen werd, waardoor het in de zomer op het land gedronken kon
worden. Het bier is vaak wat droger en bloemig, net zoals de versie van Great Divide
Brewing Company uit Colorado.
De week goed
beginnen is natuurlijk belangrijk en daar zal dit bier zeker bij helpen! Vault
City Brewing uit Schotland staat bekend om sours met allerlei fruittonen. In dit
bier zit vlierbloesem. Op het etiket staat vermeld dat het een session sour is.
Het woord session betekent meestal, en ook in dit geval, dat het een lichtere
variant is van een normale sour. Zowel in alcohol als ook vaak in smaak.
Nadat we eerder een
bier uit Duitsland hadden, komt het bier op Paarse Vrijdag ook dit uit Duitsland
van brouwerij Fraugruber. Dit bier is een New England IPA. New England is een
regio in het noordoosten van de VS bestaande uit zes staten die bekend staan om
hun aromatische hopsoorten. Hier werden voor het eerst IPA's gebrouwen met
ontzettend veel fruitige aroma's en minder bitterheid als typische IPA's. Ook
in dit bier zijn veel aromahoppen gebruikt, in totaal vijf verschillende
soorten wat een mooi troebel, fruitig en aromatisc bier oplevert met een lichte
bitterheid
Het volgende land
op de lijst is Rusland! Ook uit Rusland komen ladingen met verrassende bieren.
Brouwerij Stamm is zon verrassende brouwerij en met dit bier zul je begrijpen
waarom. Dit is officieel een 'sour', een bierstijl die zoals verwacht vaak zuur
is. Bij dit bier is dat anders: het is licht zuur in de verte, maar het doet
vooral denken aan een fruitsapje met ananas en mango! En ook belangrijk: in
Rusland is het drinken van vers bier belangrijk, daarom staat vaak de
afvuldatum op het blik vermeld, net als hier. Schrik dus niet!
We beginnen de week rustig met de Pogo van Wild Beer Co uit Engeland. Wild Beer is een van de voorlopers van het brouwen van 'wilde' bieren zonder toegevoegde gist. In dit fruitbier komen vooral passievrucht, sinaasappel en guave sterk naar voren. Een mooie en rustige start van de week!
Vandaag kunnen we
weer een nieuw land toevoegen aan de lijst: Hongarije! Een brouwerij die bestaat
sinds 2016 en allerlei gekke projecten uit de ketels heeft getoverd sindsdien.
Dit is een Double IPA, wat vaak betekent dat het een sterkere, zwaardere en
hoppigere versie van een IPA is. Ook is dit bier gedryhopt: er is hop na de
vergisting toegevoegd wat voor nog meer aroma zorgt.
Vandaag drinken we
een bier van Larkin's uit Ierland. Deze Imperial Stout is een ware
smaakbeleving. Het bier heeft nadat het uit de ketels gekomen is nog zes
maanden op Wild Turkey & Buffalo Trace bourbon vaten gelegen, wat ervoor
gezorgd heeft dat de smaken die in het hout zaten ook in het bier terechtkomen.
Deze bierstijl is verder vaak erg vol van smaak, met tonen van koffie,
chocolade en toffee.
Deze 2 december trekken we een session IPA open van de brouwerij Fuerst Wiacek uit Berlijn! Uit Duitsland komen tegenwoordig ook steeds meer speciaalbieren die niet meer lijken op de traditionele stijlen waar Duits bier om bekend staat. Deze brouwerij is een van de best gewaardeerde brouwerijen uit het land en deze session IPA is een fruitig, licht en troebel bier met veel aromahop, waardoor het bier veel aroma's van de hop bevat, maar relatief weinig bitterheid. Een bier dat goed koud gedronken kan worden.
Dit pakket wordt begonnen met een bier wat niet ver van Assen gebrouwen wordt: Cowit van Dokjard. De naam zegt het al, het is een witbier dat is gebrouwen in Corona tijd. De bedoeling was dat dit bier alleen van de tap verkrijgbaar was bij Dokjard in Groningen, maar speciaal voor dit pakket is het bier afgevuld op fles. Dat betekende wel dat alle etiketten met de hand geplakt moesten worden, dus er kan her en der een iets minder rechte bij zitten. Zie het als een limited edition! Bijzonder aan dit witbier is de toevoeging van Laos: een Aziatische plant dat ruikt naar citrus en pijnbomen, dat iets weg heeft van peper en dat verwant is aan de gember.
Vanaf 1 december zal op deze pagina dagelijks het bier uitgelicht worden dat op de desbetreffende dag in het pakket zal zitten. Verwacht informatie over het bier, de brouwerij, de bierstijl en andere aspecten van de bieren uit de bier adventskalender! Zo wordt december nóg leuker!
Hopelijk vallen de geselecteerde bieren in de smaak. We kunnen niet wachten op het moment dat we er weer samen een kunnen opentrekken in het café!