Adventskalender

24 December 2020,


De afsluiter van deze bier adventskalender is natuurlijk niet te missen! Deze klassieker is kerst in een glas, oftewel een vloeibare kerst. Dit is alles waar Belgische brouwerijen goed in zijn en waarom ze over de hele wereld te vinden zijn. Een licht zoetig, verwarmend en smaakvol bier om samen af te tellen naar kerst en uit te kijken naar een nieuw jaar, waar we hopelijk meer dagen samen kunnen proosten in café. Wij wensen jullie allemaal hele fijne kerstdagen en kunnen niet wachten om, in goede gezondheid, weer mooie momenten te kunnen delen! 


23 December 2020,


Nu kerst dichterbij komt kunnen we echt gaan aftellen met deze Witte Kerst van Jopen uit Haarlem. Jopen is een van de eerste brouwerijen in Nederland die experimenteerde met bierstijlen en is daarom een van de grondleggers van craft beer in Nederland te noemen. Dit bier is, zoals de naam al doet vermoeden, een witbier, maar wel een stevige van 7,5%. Kruidiger en voller dan een standaard witbier. Ondanks de naam zal een witte kerst er helaas niet in zitten dit jaar.


22 December 2020,


Deze dinsdag voor kerst voegen we een nieuw land toe aan deze bier adventskalender: Kroatië! Ook uit Oost-Europa komen mooie bieren en deze Imperial Hazelnut & Toffee Stout van The Garden Brewery is daar een voorbeeld van. Deze imperial stout is rijk en intens van smaak, met een notige en toffee-achtige zoetigheid.


21 December 2020,


Het bier van vandaag komt uit Utrecht en is een saison met aardse en pittige smaken, terwijl de toegevoegde sinaasappelen zorgen voor zoetigheid. Deze toffe brouwerij is te bezoeken in de Domstad en maakt bijzondere, ''funky'' bieren.


20 December 2020,


Vandaag hebben we een bier van Founders uit de Verenigde Staten. Deze brouwerij staat al jarenlang bovenaan in allerlei ranglijsten met hun bieren en is inmiddels een gevestigde naam. Dit bier is een gose, een herondekte bierstijl die is ontstaan in Duitsland. Door het mineraalrijke water rond de stad Goslar werden de bieren die daar vandaan kwamen wat ziltiger. Tegenwoordig wordt er wat zout aan toegevoegd, vaak in combinatie met fruit(soorten). Ook heeft het bier tegenwoordig vaak een licht zuurtje, zoals hier ook het geval is.


19 December 2020,


Deze zaterdag is het tijd voor een wat donkerder bier van De Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog in België, omringd door Nederlands grondgebied. Waar de meeste Belgische brouwerijen traditionele bierstijlen brouwerijen, was deze brouwerij een van de eersten die verder durfde te denken dan de bekende stijlen. Dit bier is een mix tussen een quadruppel en een stout, waar geroosterde mout voor de koffie en chocolade tonen zorgt en de licht gebrande mout voor gedroogd tropisch fruit. Een bier om rustig van te genieten.


18 December 2020,


Vandaag is het weer tijd voor een donkerder bier. Dit is een porter waar chocolade en karamel duidelijk de overhand hebben van de brouwerij Pühaste uit Estland. Een bierstijl dat wellicht niet iedereen gewend is, maar wat wel erg bijzondere smaken samenbrengt. De geroosterde mout draagt bij aan de roastsmaken in het bier. 


17 December 2020,


Vandaag een bier uit de beste brouwerij uit Wales: Polly's! Polly's bestaat pas sinds 2018 en staat bekend om al hun moderne varianten op IPA's. Deze Pale Ale is fruitig en hoppig. Een gevaarlijk bier!


16 December 2020,


De bierstijl van vandaag is een saison. Een traditionele bierstijl uit België die oorspronkelijk in de winter gebrouwen werd, waardoor het in de zomer op het land gedronken kon worden. Het bier is vaak wat droger en bloemig, net zoals de versie van Great Divide Brewing Company uit Colorado.


15 December 2020,


Ook vandaag drinken we een bier met vlierbloesem, alleen is dit bier totaal anders dan die van gisteren. Hier is vlierbloesem toegevoegd aan een IPA. Dit is dus geen zurig bier, maar bitter, hét kenmerk van een IPA. Gebrouwen in Harlingen, niet ver hiervandaan!


14 December 2020,


De week goed beginnen is natuurlijk belangrijk en daar zal dit bier zeker bij helpen! Vault City Brewing uit Schotland staat bekend om sours met allerlei fruittonen. In dit bier zit vlierbloesem. Op het etiket staat vermeld dat het een session sour is. Het woord session betekent meestal, en ook in dit geval, dat het een lichtere variant is van een normale sour. Zowel in alcohol als ook vaak in smaak.


13 December 2020,


Vandaag is het Wereld Lichtjesdag. Geen betere dag voor deze Pale Ale van Omnipollo uit Zweden. Wederom een brouwerij die out-of-the-box denkt en met deze hoppige pale ale een mooi bier voor deze zondag heeft gebrouwen.


12 December 2020,


Vandaag drinken we een klassieke en nog altijd populaire bierstijl: de tripel. Deze variant is van brouwerij Het Nest uit België. Het heeft alles wat je van een tripel mag verwachten: licht alcoholisch, verwarmend, fris en zelfs licht zoetig.


11 December 2020,


Nadat we eerder een bier uit Duitsland hadden, komt het bier op Paarse Vrijdag ook dit uit Duitsland van brouwerij Fraugruber. Dit bier is een New England IPA. New England is een regio in het noordoosten van de VS bestaande uit zes staten die bekend staan om hun aromatische hopsoorten. Hier werden voor het eerst IPA's gebrouwen met ontzettend veel fruitige aroma's en minder bitterheid als typische IPA's. Ook in dit bier zijn veel aromahoppen gebruikt, in totaal vijf verschillende soorten wat een mooi troebel, fruitig en aromatisc bier oplevert met een lichte bitterheid


10 December 2020,


Vandaag drinken we weer een bier van eigen bodem uit Oudesluis. Een bierstijl die velen waarderen: een blond bier. Niet alle goede blonde bieren komen uit België, zo bewijst deze brouwerij. Een mooi, toegankelijk blond bier voor deze donderdag!


09 December 2020,


Het volgende land op de lijst is Rusland! Ook uit Rusland komen ladingen met verrassende bieren. Brouwerij Stamm is zon verrassende brouwerij en met dit bier zul je begrijpen waarom. Dit is officieel een 'sour', een bierstijl die zoals verwacht vaak zuur is. Bij dit bier is dat anders: het is licht zuur in de verte, maar het doet vooral denken aan een fruitsapje met ananas en mango! En ook belangrijk: in Rusland is het drinken van vers bier belangrijk, daarom staat vaak de afvuldatum op het blik vermeld, net als hier. Schrik dus niet!


08 December 2020,


Vandaag drinken we een Pale Ale van Pomona Island uit Engeland. Waar een India Pale Ale (IPA) vaak bitter is, is een pale ale het toegankelijkere broertje van de IPA. Deze versie is wederom met veel hop en is goed geschikt om goed koud te drinken.


07 December 2020,


We beginnen de week rustig met de Pogo van Wild Beer Co uit Engeland. Wild Beer is een van de voorlopers van het brouwen van 'wilde' bieren zonder toegevoegde gist. In dit fruitbier komen vooral passievrucht, sinaasappel en guave sterk naar voren. Een mooie en rustige start van de week! 


06 December 2020,


Deze zondag vraagt om een mooie weizen! Deze variant komt uit Enkhuizen. Wahja betekent een volmondige ''ja'' in het West-Fries en dat is ook wat dit bier verdient! Volgens de brouwers bestemd voor iedereen die houdt van het goede leven. 


05 December 2020,

 

Vandaag kunnen we weer een nieuw land toevoegen aan de lijst: Hongarije! Een brouwerij die bestaat sinds 2016 en allerlei gekke projecten uit de ketels heeft getoverd sindsdien. Dit is een Double IPA, wat vaak betekent dat het een sterkere, zwaardere en hoppigere versie van een IPA is. Ook is dit bier gedryhopt: er is hop na de vergisting toegevoegd wat voor nog meer aroma zorgt. 


04 December 2020,

 

Vandaag drinken we een bier van Larkin's uit Ierland. Deze Imperial Stout is een ware smaakbeleving. Het bier heeft nadat het uit de ketels gekomen is nog zes maanden op Wild Turkey & Buffalo Trace bourbon vaten gelegen, wat ervoor gezorgd heeft dat de smaken die in het hout zaten ook in het bier terechtkomen. Deze bierstijl is verder vaak erg vol van smaak, met tonen van koffie, chocolade en toffee.


03 December 2020,

 

Vandaag is het tijd voor een relatief onbekend Belgisch bier. Waar veel Belgische bieren Nederland goed bereiken is dit een uitzondering te noemen. Witkap Pater Stimulo is een traditioneel blond bier uit Vlaanderen die zich zeker kan meten aan de bekende blonde Belgen!


02 December 2020,

 

Deze 2 december trekken we een session IPA open van de brouwerij Fuerst Wiacek uit Berlijn! Uit Duitsland komen tegenwoordig ook steeds meer speciaalbieren die niet meer lijken op de traditionele stijlen waar Duits bier om bekend staat. Deze brouwerij is een van de best gewaardeerde brouwerijen uit het land en deze session IPA is een fruitig, licht en troebel bier met veel aromahop, waardoor het bier veel aroma's van de hop bevat, maar relatief weinig bitterheid. Een bier dat goed koud gedronken kan worden.


01 December 2020,

 

Dit pakket wordt begonnen met een bier wat niet ver van Assen gebrouwen wordt: Cowit van Dokjard. De naam zegt het al, het is een witbier dat is gebrouwen in Corona tijd. De bedoeling was dat dit bier alleen van de tap verkrijgbaar was bij Dokjard in Groningen, maar speciaal voor dit pakket is het bier afgevuld op fles. Dat betekende wel dat alle etiketten met de hand geplakt moesten worden, dus er kan her en der een iets minder rechte bij zitten. Zie het als een limited edition! Bijzonder aan dit witbier is de toevoeging van Laos: een Aziatische plant dat ruikt naar citrus en pijnbomen, dat iets weg heeft van peper en dat verwant is aan de gember.


Beste bierliefhebber,

 

Vanaf 1 december zal op deze pagina dagelijks het bier uitgelicht worden dat op de desbetreffende dag in het pakket zal zitten. Verwacht informatie over het bier, de brouwerij, de bierstijl en andere aspecten van de bieren uit de bier adventskalender! Zo wordt december nóg leuker!

 

Hopelijk vallen de geselecteerde bieren in de smaak. We kunnen niet wachten op het moment dat we er weer samen een kunnen opentrekken in het café!

Contact

Markt 22

9401GT Assen

0592-318633

koppelpaarden@home.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m donderdag: 14:00 - 01:00

Vrijdag & zaterdag: 14:00 - 02:00

Zondag: 14:00 - 00:00